Sada kada Vam je postavljen fiksni aparat, verovatno imate neka pitanja na koja tražite odgovore.

Da li će da boli?

Nakon postavke fiksnog aparata, kao i nakon zatezanja, moguće je da ćete osećati pritisak i bol u trajanju od 3 do 5 dana. Ukoliko je potrebno, možete uzeti lek koji obično uzimate protiv bolova (npr. protiv glavobolje). Obavezno pročitajte uputstva za lek koji uzimate. Ukoliko su bolovi veoma jaki, trebalo bi da kontaktirate svog ortodonta. Ako Vas bravice budu „žuljale“ u predelu usana i obraza, preko tih bravica stavite vosak koji ste dobili nakon postavljanja aparata.

Da li mogu da skinem protezu?

Aparat koji sada nosite je fiksiran za zube u toku cele terapije. Ne bi trebalo da pokušavate da ga uklonite, jer na taj način možete da oštetite zube i onemogućite dalju terapiju.

Da li mogu normalno da jedem?

Da. Trebalo bi da budete u stanju da normalno jedete. Da bi ortodontska terapija bila uspešna i efikasna veoma je važno da vodite računa o zubima i ortodontskom aparatu. Kako biste sprečili njihovo oštećenje, trebalo bi da izbegavate sledeće stvari:
1. Karamele, tvrde bombone, gumene bombone, žvakaće gume, lešnike, orahe, bademe, bonžitu, odgrizanje jabuke (neophodno je da se jabuka pre jela iseče), tvrda zrna kukuruza, . . .
2. Gazirana pića, velike količine sokova
3. Izrazito tvrdu hranu koja bi mogla da ošteti protezu

Tvrda hrana može da se jede oprezno, uz prethodno seckanje na sitnije komade.

Kako ću da perem zube?

Veoma je bitno da zube perete bar 2 puta dnevno, u trajanju od najmanje 3 minuta svaki put, i da koristite pastu koja u sebi sadrži fluor.

Ukoliko je moguće, nosite sa sobom četkicu kada ste van kuće kako biste nakon obroka mogli da operete zube.

Čišćenje zuba traje duže kada na zubima imate fiksni ortodontski aparat. Takođe možete koristiti dodatne, pomoćne četkice, kao što su sulkusna i interdentalna četkica.

Ukoliko ne budete pravilno održavali oralnu higijene rizikujete trajna oštećenja zuba i desni.