U prošlosti su mnoge odrasle osobe odbacivale ortodontsku terapiju zbog dugog trajanja tretmana, kao i zbog metalnih bravica koje su bile velike i neestetske. Danas se sve promenilo na bolje. Pored toga što su i metalne bravice manje nego pre, pa samim tim i manje vidljivije, postoje i tzv. nevidljive fiksne proteze.

U zavisnosti od materijala od kojih su izrađene bravice, nevidljive fiksne proteze mogu biti:

  1. Keramičke (bravice su izrađene od keramike, u boji zuba, luk je metalni, tek u kasnijim fazama može biti beo kao i bravice)
  2. Safirne (bravice su prozirne, zovu ih i kristalne, luk je metalni, kasnije može da bude beo)
  3. Lingvalna proteza (bravice su metalne, nalaze se sa unutrašnje strane zuba, pacijenti se jako teško navikavaju na njih, ometaju govor i iritiraju jezik, u nekim slučajevima se ne može završiti terapija samo sa njima)

Ukoliko želite nevidjlivu fiksnu protezu kontaktirajte nas i zakažite pregled.

Najnovije u ortodonciji su prozirne folije za ispravljanje zuba. Svaka folija pomera zub do određene pozicije prema lično prilagođenom softwerskom planu dok se ne postigne željeni cilj. Mogućnost pomeranja zuba je 0,5 mm po foliji, te se folije menjaju na svake 2 nedelje.

Specijalni softwer određuje koliko se zubi moraju pomeriti do idealne pozicije, i na osnovu toga se određuje broj potrebnih folija (nikada više od 10). Folije za ispravljanje zuba se nose prosečno 22 sata na dan.

Fiksna proteza

Nevidljiva fiksna proteza

lingvalna fiksna proteza

Lingvalna fiksna proteza

Prozirna folija za ispravljanje zuba

Prozirna folija za ispravljanje zuba