Šta su folije za ispravljanje zuba?

Folije za ispravljanje zuba (nevidljiva fiksna proteza) su različiti nazivi za plastične providne folije koje služe za ispravljanje blagih nepravilnosti zuba. Za razliku od klasičnih fiksnih proteza koje se sastoje od bravica, lukova i elastičnih gumica, folije za ispravljanje zuba dovode zube u idealan položaj uz pomoć plastičnih, providnih alajnera.

Kako folije za ispravljanje zuba izgledaju?

Nevidljive folije za ispravljenje zuba su izrađene od tanke, providne plastike (medicinski poliuretan). Slične su folijama za kućno beljenje zuba, ali su izrađene od tvrde plastike, koja je još tanja i providnija od folija za izbeljivanje zuba. Nošenje folija za ispravljanje zuba je još manje uočljivo nego nošenje folija za izbeljivanje zuba.
Plasticne, providne folije za ispravljanje zuba

Kako folije za ispravljanje zuba rade?

Folije ili plasticni alajneri se nalaze preko zuba i produkuju blage sile koje pomeraju zube. Svaka folija ima tačno utvrđeni zadatak i pomera zube za 0.25-0.3 mm.  Konačni razultati se mogu postići nošenjem maksimalno 10 folija po vilici. Nakon mesec dana nošenja jedne folije, uzimate sledeću foliju za ispravljanje zuba i pomeranje se nastavlja sve do idealnog položaja koji je određen na početku terapije.
Svaka folija je odgovorna za samo jedan korak u celoj terapiji i pomera tačno određene zube do položaja definisanog tom folijom. Pomeranje zuba je prikazano u softverskoj animaciji i na osnovu te animacije se definiše potreban broj folija.

Kako se izrađuju folije za ispravljanje zuba?

Proces izrade prolazi kroz tri faze:

1. Pregled sa ortodontom

Ako ste pomislili da su folije sjajno rešenje za Vas, verovatno postoji mnogo pitanja koje želite da postavite i još dosta stvari su Vam nejasne i želite da ih saznate pre donošenja definitivne odluke. Tokom pregleda sa ortodontom, možete da postavite sva pitanja koja Vas interesuju a on će, sa druge strane, da proceni da li su folije za ispravljenje zuba najbolje rešenje za Vas. Svaki pacijent je različit i nisu folije najbolje rešenje za svakog pacijenta.

2. Uzimanje otisaka i ortodontska analiza

Pre nego što ortodont počne da planira terapiju, neophodno je da sakupi određene informacije o trenutnom stanju zuba, njihovom položaju, načinu kako grizete i odnosu gornje i donje vilice. Zato su mu neophodni otisci vilica, rendgen snimci ( ortopan i profilni telerendgen snimak) i fotografije lica.

3. Animacija pomeranja zuba i izrada folija

Prilikom već prve konsultacije sa ortodontom, uzimaju se 2 para otisaka. Jedan par za ortodontsku analizu, a drugi par za tehničara koji skenira modele dobijene iz otisaka i unosi u softverski program. Softver zatim preračuna idealnu poziciju zuba i potrebna pomeranja. Na osnovu toga se i odredi potreban broj folija. Tu animaciju zatim pogleda ortodont i na osnovu urađene ortodontske analize uradi, ako je potrebno, još neke korekcije položaja zuba. Zatim animaciju pomeranja zuba pogledate i Vi.

Ukoliko se slažete sa predloženim rezultatom, tehničar nastavlja proces izrade folija. Tehničar napravi onoliko modela koliko je softver odredio da je potrebno i na tim modelima izradi folije. Sve folije dobijete odjednom, sa tačno označenim rasporedom nošenja.