Lečenje parodontopatije

Parodontopatija predstavlja obolenje potpornog aparata zuba uzrokovana prekomernim stvaranjem bakterija u ustima.

U ranoj fazi obolenja, desni mogu intenzivno krvariti i biti jako crvene, mekane, spužvaste i blago natečene. Na kraju bolest dovodi do povlačenja desni i uništavanja kosti oko zuba, klaćenja pa čak i gubitka zuba. Uz to, parodontopatija je bolest opasna po zdravlje. Istraživanja su pokazala da postoji snažna veza između parodontopatije i obolenja pluća i srca, dijabetesa te drugih sistemskih bolesti.

Parodontopatija predstavlja glavni uzrok gubitka zuba u odraslih osoba.

Terapija parodontopatije

Uklanjanje plaka (naslaga na zubima), koje se postiže kućnom oralnom higijenom (četkica, zubni konac, rastvori za ispiranje usta sa hlorheksidinom) te redovne kontrolne posete stomatologu, sprečavaju razvoj bolesti ili je zaustavljaju u ranoj fazi.

Kiretaža gingivalnih džepova. Ako je bolest već uznapredovala, postupci od strane stomatologa kao što su ultrazvučno uklanjanje kamenca, poliranje korena zuba, kiretaža gingivalnih džepova mogu zaustaviti bolest u ovoj fazi.

Hirurško lečenje. U kasnijim fazama bolesti, često je potrebna pomoć hirurgije. Stomatolog hirurški odiže delove gingive i uklanja plak i kamenac te ispravlja koštane defekte. Ako se u toku operacije otkrije veliki gubitak kosti, na tim mestima se dodaje veštačka kost. Operacija je izuzetno uspešna i njen dugotrajan efekat se održava polugodišnjim kontrolama kod stomatologa i redovnim održavanjem kućne oralne higijene.

Zakažite pregled

Sprečite druge zdravstvene probleme i sačuvajte Vaše zube

Dijagnostikovanje parodontopatije u ranim fazama pomaže držanje bolesti pod kontrolom
Zakažite pregled