Svi znamo da je Coca- cola puna šećera i da kada je redovno pijemo može dovesti do pojave karijesa na zubima. Međutim, postoji još jedna negativna stvar. Nizak ph, odnosno kiselost  u Coca – coli, može izazvati nekarijesna oštecenja – eroziju zuba.

Ta oštećenja izazvana hemijskim dejstvom koka kole (kao i limunade npr.), dovode do razgradjivanja zubne substance. Naši zubi postaju trošni,osertliviji i čak mogu početi da se krune. Često to i ne primećujemo, sve dok ne osetimo osetljivost zuba na hladno, toplo ili kiselo. Ako se tada javimo stomatologu, moguće  je preventivnim izbacivanjem kiselih napitaka zaustaviti proces. A onda uz pomoć specijalnih pasti za zube pospešiti remineralizaciju zuba – ponovo ih ojačati.   Ipak realno je da većina nas ne reaguje na taj prvi znak, već da nastavimo redovnu konzumaciju kiselih napitaka.  

Ko je posebno izložen štetnom delovanju kiselih napitaka?

Naravno, najviše su ugroženi svi koji ih redovno konzumiraju u većim količinama. Uglavnom su to ljudi koji rade do kasno, i provode dosta vremena za računarom (programeri, ekonomisti, administrativci…), a potrebnu budnost i koncentraciju za rad  postižu uz pomoć Coca-Cole, kafe i energetskih pića.

Šta se dešava ako ne reagujemo na vreme?

Gleđ na zubima se i dalje troši ali sada nastupa sledeća faza oštećenja, takozvana abrazija zuba. Stiskanjem ili škripanjem zuba (u toku dana zbog stresa ili noću, nesvesno – bruksizam), već tako oštećeni i istanjeni zubi pucaju. Nastaju čak i značajna oštećenja zuba, pogotovo prednjih .
Menja se i zagrižaj i osećamo da se nešto tu dešava, ali čak i u ovoj fazi većina ne reaguje. 

Promene nastaju godinama, pa se polako navikavamo na svoj “oštećeni zub”. Nekako smatramo da je to sve normalno, sve dok odjednom ne primetimo kako su svi zubi nekako potrošeni, iskrzani, providni, skraćeni. Tek tada, u poodmakloj fazi abrazije zuba, obično se  prvi put javljamo stomatologu.

Kako rešiti oštećenja zuba izazvana štetnom delovanju kiselih napitaka?

Rešavanje ovakvih situacija podrazumeva posmatranje celog oralnog kompleksa – to su prave oralne rehabilitacije ili rekonstrukcije. Pored gubitka estetike, zbog iskrzanih, polomljenih, i oštećenih zuba – ovde imamo i ozbiljno narušavanje funkcije čitavog oralnog sistema (poremećaj zagrizaja, bolovi u mišićima vilice kao i u viličnom zglobu).  Ovakvi kompleksni slucajevi zahtevaju znanje i iskustvo stomatologa (specijalista stomatološke protetike) ali i upotrebu najsavremenijih materijala, kako bi što više sačuvali preostale zube, a sam proces bio minimalno invazivan po već oštećene zube.

U nastavku možete videti neke od slučajeva, koje smo mi uspešno rešili.   Možete primetiti da su svi pacijenti do 40-ak godina. Način života, stresne profesije i redovna konzumacija gaziranih ili kiselih pića dovodi do ovakvih stanja. 

Slučaj koji smo opisali ne treba mešati sa normalnom abrazijom zuba, koja se dešava kod svih nas sa starenjem. Takav tip trošenja zuba je mnogo, mnogo blaži i u anamnezi tih pacijenata se ne spominje upotreba gaziranih pića. To su obično pacijenti u 60-im godinama, imaju skoro sve zube prisutne i koriste izrazito mesnu dijetu u ishrani. 

Ukolko ste prepoznali sličan problem, u bilo kojoj fazi obratite nam se i zakažite pregled. Što se pre prepozna uzrok nastanka oštecenja zuba, možemo i da preveniramo dalja oštecenja i da zajednicki uspemo da sačuvamo vaše zube do pozne starosti

Pregled možete zakazati putem kontakt strane ili nas jednostavno pozovite klikom na ikonicu telefona u donjem desnom uglu.