metalna osnova skeletirane proteze

Metalna osnova skeletirane proteze

Skeletirana proteza spada u mobilne protetske nadoknade. Osnovu joj čini skelet od neplemenite legure (kobalt-hrom-molibden) i otuda joj i potiče naziv. Metalni skelet u gornjoj vilici ima oblik trake dok u donjoj vilici ima oblik luka.Preostali deo proteze koji nadoknađuje izgubljene zube je izrađen od akrilata. Drugo poznatije ime za ovu nadoknadu je vizil ili wironit proteza, a ono potiče od naziva legure od koje su nekada pravile ove proteze.

Donja vizil proteza

Gornja vizil proteza

Gornja vizil proteza

 

 

 

 

 

 

 

Upotreba vizil proteze je dosta česta i koristi se kada preostali zubi nisu raspoređeni tako da se na njima može izraditi most (kada nedostaju bočni zubi) ili kao alternativa izradi mosta zbog finansijskih razloga.

Skeletirana proteza se pridržava za preostale zube uz pomoć specijalno dizajniranih livenih kukica koje su najčeće oblika udice ili prstena izrađenih od iste legure kao i osnova proteze. Kukice čvrsto drže protezu na mestu ali su dovoljno elastične da se proteza može lako izvaditi i omogućiti čišćenje kako proteze tako i preostalih zuba. Drugi vid pridržavanja proteze je uz pomoć atečmena (drikera) kojih ima raznih oblika (klizači, kuglice). Ovaj vid retencije je jači u odnosu na kukice, a prednost mu je još i esteski izgled nadoknade.

Kada se izrađuje skeletirana (vizil) proteza?

  • kada nedostaju bočni zubi, jednostrano ili obostrano
  • kod gubitka većeg broja zuba
  • kao zamena za most, iz ekonomskih razloga

Koje su prednosti skeletirane vizil proteze?

  • veća izdržljivost, zbog metalnog skeleta
  • veći komfor za pacijenta, zbog smanjene površine koja naleže na meka tkiva
  • smanjen osećaj stranog tela

Koji su nedostaci skeletrane proteze?

  • finansijski zahtevnija u odnosu na parcijalnu akrilatnu (pločastu) protezu
  • ukoliko se planira ugradnja atečmena (kopči), neophodno je brusiti preostale zube

Estetika i skeletirana proteza?

Uopšteno govoreći, kukice se objektivno vide prilikom govora i jela. Naravno, da li će se kukice videti više ili manje zavisi od dizajna vizil proteze koji je uslovljen rasporedom preostalih zuba. U donjoj vilici se manje vide nego u gornjoj vilici.

Upravo zbog problema vidljivosti kukica, postoje specijalni vezni elementi (atečmeni, kopče) koji povezuju protezu sa preostalim zubima a sakriveni su unutar proteze i ne vide se prilikom govora. Da bi se atečmeni mogli postaviti u protezu, neophodno je na preostalim zubima napraviti odgovarajuće metalokeramičke krunice.

Koliko skeletirana proteza može da traje?

Usta i zubi se tokom celog života menjaju. Desni se povlače, gubi se kost na mestima gde nedostaju zubi, neki od preostalih zuba može da se rasklati, dok proteza ostaje za svo to vreme nepromenjena. To znači da se na redovnim kontrolama na svakih 6 meseci mora proveravati kako proteza leži na desnima i zubima i ako je potrebno može se dodati sloj akrilata kako bi se proteza prilagodila novonastaloj situaciji. Ukoliko neki od preostalih zuba mora da se vadi, u protezu se može dodati novi zub. Takođe i proteza može da doživi nezgode – da se polomi kukica ili da ispadne zub iz proteze. Te sitne nezgode su popravljive i to je još jedna od prednosti proteza.
Prosečno, vek trajanja skeletirane vizil proteze je oko 5 godina a uspešenost ovih nadoknada je 60% u periodu od 10 godina.

Koja je cena skeletirane vizil proteze?

Cena proteze je 300 evra u dinarskoj protivvrednosti. U tu cenu su uključene sve kontrole i reparature tokom 3 godine kolika je i garancija na ovaj vid proteza.