metalna osnova skeletirane proteze

Metalna osnova skeletirane vizil proteze

Skeletirana vizil proteza spada u mobilne protetske nadoknade. Osnovu joj čini skelet od neplemenite legure (kobalt-hrom-molibden) i otuda joj i potiče naziv.

Metalni skelet u gornjoj vilici ima oblik trake dok u donjoj vilici ima oblik luka. Preostali deo proteze koji nadoknađuje izgubljene zube je izrađen od akrilata.

Drugo poznatije ime za ovu nadoknadu je vizil ili wironit proteza, a ono potiče od naziva legure od koje su nekada pravile ove proteze.

Donja vizil proteza

Gornja vizil proteza

Gornja vizil proteza

Vizil proteza se koristi kada se ne može izraditi most (jer nedostaju bočni zubi) ili kao povoljnija alternativa iz finansijskih razloga.

Kontaktirajte nas i zakažite pregled, pa ćemo zajedno ustanoviti da li je vizil proteza najbolje rešenje za vas.

Skeletirana proteza se pridržava za preostale zube uz pomoć specijalno dizajniranih livenih kukica. Najčešće su oblika udice ili prstena izrađenih od iste legure kao i osnova proteze.

Kukice čvrsto drže protezu na mestu ali su dovoljno elastične da se proteza može lako izvaditi i omogućiti čišćenje kako proteze tako i preostalih zuba.

Drugi vid pridržavanja proteze je uz pomoć atečmena (drikera) kojih ima raznih oblika (klizači, kuglice). Ovaj vid retencije je jači u odnosu na kukice, a prednost mu je još i esteski izgled nadoknade.

Kada se izrađuje vizil proteza?

  • kada nedostaju bočni zubi, jednostrano ili obostrano
  • kod gubitka većeg broja zuba
  • kao zamena za most, iz ekonomskih razloga

Koje su prednosti skeletirane vizil proteze?

  • veća izdržljivost, zbog metalnog skeleta
  • veći komfor za pacijenta, zbog smanjene površine koja naleže na meka tkiva
  • smanjen osećaj stranog tela

Kontaktirajte nas i zakažite pregled, pa ćemo zajedno ustanoviti da li je vizil proteza najbolje rešenje za vas.

Koji su nedostaci skeletrane vizil proteze?

  • finansijski zahtevnija u odnosu na parcijalnu akrilatnu (pločastu) protezu
  • ukoliko se planira ugradnja atečmena (kopči), neophodno je brusiti preostale zube

Estetika i skeletirana proteza?

Objektivno, kukice kod vizil proteze se vide prilikom govora i jela.  Da li će se kukice videti više ili manje zavisi od dizajna koji je uslovljen rasporedom preostalih zuba. U donjoj vilici se manje vide nego u gornjoj vilici.

Upravo zbog problema vidljivosti kukica, postoje specijalni vezni elementi (atečmeni, kopče) koji povezuju protezu sa preostalim zubima a sakriveni su unutar proteze i ne vide se prilikom govora.

Više o vizil protezama sa atečmenima možete pročitati na ovom linku.

Da bi se atečmeni mogli postaviti u protezu, neophodno je na preostalim zubima napraviti odgovarajuće metalokeramičke krunice.

Koliko vizil proteza može da traje?

Usta i zubi se tokom celog života menjaju. Desni se povlače, gubi se kost na mestima gde nedostaju zubi, neki od preostalih zuba može da se rasklati, dok proteza ostaje za svo to vreme nepromenjena.

To znači da se na redovnim kontrolama, na svakih 6 meseci, mora proveravati kako proteza leži na desnima i zubima. Takođe, ako je potrebno može se dodati sloj akrilata kako bi se proteza prilagodila novonastaloj situaciji.

Ukoliko neki od preostalih zuba mora da se vadi, u protezu se može dodati novi zub. Isto tako i proteza može da doživi nezgode – da se polomi kukica ili da ispadne zub iz proteze. Te sitne nezgode su popravljive i to je još jedna od prednosti proteza.

Prosečno, vek trajanja skeletirane vizil proteze je oko 5 godina, a uspešenost ovih nadoknada je 60% u periodu od 10 godina.

Koja je cena skeletirane vizil proteze?

Cena proteze je 300 evra u dinarskoj protivvrednosti. U tu cenu su uključene sve kontrole i reparature tokom 3 godine kolika je i garancija na ovaj vid proteza.

Kontaktirajte nas i zakažite pregled, pa ćemo zajedno ustanoviti da li je vizil proteza najbolje rešenje za vas.