Zubna protetika – Blistav osmeh i zdravi zubi

Zubna protetika vraća osmeh na vaše lice i čuva zdravlje vaših zuba na duge staze.

Zakažite besplatno skeniranje zuba

Zubna protetika – blistav osmeh
i zdravi zubi

Zubna protetika vraća osmeh na vaše lice i čuva zdravlje vaših zuba na duge staze.

Zakažite besplatno skeniranje zuba

Zubna protetika se radi iz zdravstvenih ali i estetskih razloga.

Kaže se da je prvi utisak najvažniji, a kada upoznajemo nove ljude prvo što na nama primete su osmeh i zubi. Zato su lepi zubi često temelj našeg samopouzdanja.

Čak i kada vam nedostaje samo jedan zub, to može imati brojne fizičke i emocionalne posledice. Žvakanje bez jednog ili više zuba postaje teško, a prostor između zuba može dovesti do bolova, krvarenja desni i sve većeg opterećenja na drugoj strani vilice.  Nesažvakana hrana izaziva i učestale bolove u želudcu.

Kada su vam zubi krivi, sitni, tamne boje ili vam nedostaje nekoliko zuba, može vam biti neprijatno da razgovarate sa ljudima i da se smejete. Da li vam se nekada desilo da izbegavate da zevate ili pričate u društvu jer niste zadovoljni kako vam izgledaju zubi?

BEZMETALNE KRUNICE
Hollywood smile
Metalokeramičke krunice
Protetika na implantima

Za koga je zubna protetika

Zubna protetika je za sve vas koji želite da imate lepši osmeh ili da trajno rešite konkretan problem sa zubima.

Pomoćiće vam kada:

 • Imate fizičke smetnje pri žvakanju
 • Želite da promene postojeći rad
 • Želite da promene boju zuba
 • Želite da promene oblik i položaj zuba
 • Imate istrošene plombe
 • Imate stare i istrošene mostove
 • Povlače vam se desni
 • Imate bolove u želudcu usled nesažvakane hrane
Pregled zuba
zubna protetika

Zubna protetika – estetika i funkcionalnost

Primarni zadatak zubne protetike je da nadoknadi zube koji nedostaju i omogući vam da žvaćete normalno, bez ikakvih problema. Takođe, može da vam obezbedi boju, položaj, čak i oblik zuba, kakav ste oduvek želeli.

Zakažite besplatno skeniranje zuba

Zubna protetika – rešenja za Vaš osmeh

Bezmetalne krunice su estetski najsavršenije i izgledaju najprirodnije. Radimo ih od cirkonijum-dioksida i litijum-disilikata, jer su to materijali zbog kojih krunice u najvećoj mogućoj meri izgledaju kao prirodni zubi. Veoma su čvrsti i mehanički otporni, a transparencija i prelamanje svetlosti je vrlo slična pravim zubima.

Fasete (ljuskice, veneers) su ultra tanke keramičke nadoknade (0.3-0.5mm) koje se lepe na prednju stranu zuba. Koristimo ih kada je zub napukao ili ga je karijes u manjoj meri oštetio.Takođe, možemo ih korisiti ako želite da smanjite razmak između zuba ili da se rešite prebojenosti.

Čak i blage nepravilnosti položaja zuba se mogu rešiti fasetama umesto fiksnog ortodontskog aparata. Pomoću faseta se postiže atraktivan, prirodan osmeh, sa poravnatim zubima, pravilnog oblika.

Prednosti faseta

 • Zahteva manje ili nikakvo brušenje zuba u odnosu na krunice
 • Minimalna mogućnost obojenja, gubitka boje ili sjaja
 • Traju duže u odnosu na kompozitne fasete
 • Nije potrebna upotreba anestezije prilikom pripreme zuba

Nedostaci faseta

 • Osetljivije su od krunica, jer pokrivaju samo prednji deo zuba
 • Mogućnost odlepljivanja od zuba
 • Teško je popraviti ako se faseta odlomi ili pukne
 • Nije indikovana kod svih tipova

Krunice (ili navlake, kako se još često nazivaju) izrađujemo kad je u većoj meri oštećen prirodni zub (usled karijesa ili preloma zuba), ili kada niste zadovoljni bojom ili oblikom zuba.

Zub koji se nadograđuje prvo pripremamo, kako bi na njega mogli postaviti krunicu. Nakon brušenja, uzimamo otisak ili skeniramo, zatim izrađujemo krunicu u laboratoriji. Za izradu jedne krunice potrebna su 3-5 dana, a u tom periodu vam stavljamo privremenu krunicu. U završnoj fazi, krunicu cementiramo na brušeni zub i njihovim spajanjem vaš zub poprima potpuno prirodan izgled.

Most se sastoji od nekoliko spojenih krunica. Koristimo ga kada između prirodnih zuba nedostaje jedan ili nekoliko zuba u nizu. U tom slučaju prirodne zube koristimo kao nosače mosta. Mada se kao nosači mosta mogu korisiti i implantati.

Holywood smile je zahvat koji radimo kako bi smo vam obezbedili savršen osmeh, o kakvom ste oduvek sanjali. Podrazumeva izradu krunica, mostova ili vinira (faseta), a rezultat su biserno beli beli zubi, savršenog oblika, kakve možete videti na holivudskim glumcima i mnogim javnim ličnostima.

Prodecura je veoma jednostna, a osim što će vam doneti prelep osmeh, rešava i brojna oštećenja i probleme sa zubima.

Totalne proteze izrađujemo u slučaju potpune bezubosti (ako ste zgubili sve zube).

Koristimo ih ukoliko ste sačuvali određeni (manji) broj zuba. Parcijalne proteze vezujemo za preostale zube pomoću kukica ili kopči, pri čemu parcijalna proteza može biti akrilatna ili skeletirana (poznata pod nazivom visil / wironit proteza). 

Parcijalna akrilatna proteza je manje izdržljiva od skeletirane. Zbog toga se danas ređe koristi, ali je njena prednost što je pristupačnija. 

Parcijalna skeletirana (visil / wironit) proteza je kvalitetnije rešenje jer osim veće izdržljivosti (koju joj daje ugrađeni metalni skelet), pruža i veći komfor zbog manje površine dela proteze koji se naslanja na meka tkiva (na nepce, podjezični predeo). Na taj način smanjuje osećaj stranog tela u ustima. 

Njena prednost je i pričvršćivanje za prirodne preostale zube pomoću preciznije izrađenih livenih kukica što obezbeđuje znatno bolju stabilnost u ustima. Umesto kukica, kao još bolja veza sa susednim zubima na skeletiranim protezama se mogu ugraditi i atečmeni (kopče). Atečmeni čvrsto i stabilno drže protezu u ustima, a skriveni su u delu proteze koji nije vidljiv spolja.

Nakon inicijalnog pregleda, koji je besplatan, i skeniranja stanja preporučićemo vam rešenje koje će vama najviše odgovarati.

Zakažite besplatno skeniranje zuba

Ordinacija specijalizovana za zubnu protetiku

Naša rodinacija postoji već više od 12 godina. Specijalizovani smo za zubnu protetiku i oralnu rekonstrukciju. U radu koristimo samo vrhunske materijale, naučno potvrdjene i dokazane procedure, kao i savremenu opremu, kao što je intraoralni skener Medit i500.

Doktorka Lara Petrović, kao vođa tima, ne samo da je, nakon Stomatološkog fakulteta, završila trogodišnju specijalizaciju za zubnu protetiku, već je pohađala i brojne edukacije iz ove oblasti, u Srbiji i inostranstvu.

U dosadašnjem radu kroz našu ordinaciju je prošlo više stotina zadovoljnih pacijenata kojima smo pružili neku od usluga iz oblasti zubne protetike.

Šta će vam doneti zubna protetika?

 • Povratićete samopouzdanje

 • Povratićete svoj osmeh
 • Moćićete da žvaćete raznovrsnu hranu bez bolova
 • Moćićete da razgovarate bez ikakvih smetnji i neprijatnosti
 • Imaćete oblik i boju zuba o kakvoj ste oduvek sanjali

Zubna protetika – zakažite besplatno skeniranje zuba

Zubna protetika – do savršenog osmeha i novih zuba u 5 jednostavnih koraka

Zahvaljujući savremenoj tehnologiji, keramičke krunice, vinire i mostove radimo potpuno digitalnim putem. Ceo proces je brži, efikasniji i prijatniji za pacijenta.

Umesto klasičnih otisaka zuba pomoću kašike i otisnih masa koje su neprijatne i mogu izazvati nagon za povracanje, zube danas skeniramo pomoću intraoralnog skenera.

Time je sam proces izrade novog osmeha (novih krunica) prijatniji i lakši za pacijenta. A rezultati rada su mikronski precizni, kvalitetniji i bolje odgovaraju pacijentu.

zubna protetika ikona skeniraj

Skeniranje početnog stanja zuba pomoću intraoralnog skenera

Dizajn budućeg osmeha

Brusenje zuba, skeniranje tako pripremljenih zuba i izrada privremenih kompozitnih krunica po prethodno izradjenom dizajnu. Pacijent izlazi iz ordinacije sa novim osmehom.

Eventualna dorada

Predaja definitivnih keramičkih krunica

Besplatno skeniranje zuba i pregled

Zakazivanje pregleda za pacijente iz inostranstva i van Beograda

Kako bismo bili što efikasniji i olakšali vam ceo proces, pre zakazivanja pregleda neophodno je da nam pošaljete digitalni ortopan i par fotografija zuba. Ukoliko vam nedostaje nekoliko zuba, potreban nam je i 3d snimak.

Pošaljite nam svoje podatke putem kontakt forme, a mi ćemo vas potom kontaktirati, sve detaljno objasniti i zakazati pregled.

Zakazivanje pregleda za pacijente iz Beograda

Ukoliko živite u Beogradu dovoljno je da nam pošaljete svoje podatke putem kontakt forme. Nakon toga ćemo vas kontaktirati I zakazati pregled, na kojem ćemo uraditi I skeniranje vaših zuba.

Prvi pregled i skeniranje je besplatno.

Zakažite besplatno skeniranje zuba

Zubna protetika – česta pitanja

Za bočni zub, maksimum 2-3 dana, dok za prednji izrada traje maksimum 5 dana. Vreme izrade računamo od trenutka skeniranja zuba. Dakle, kada laboratorija krene da izradjuje krunicu.

Da, u tom slučaju se radi ugradnja 6- 8 implantata. Na 6 implantata se izradjuje 12 zuba, a na 8 implantata 14 zuba. U 80% slucajeva se radi na 6 implantata.

Moguće je uraditi fasete na samo 3 zuba. Maksimalan broj 10, dok je mininimalan 1. Zavisi od indikacije. Cena fasete je 250€, po zubu. Ista je cena i za keramičke krunice.

Po navodima iz literature, preko 10 godina.
Garancija na fiksne protetske radove je 5 godina, uz obavezne dve godišnje kontrole.
Ne trajno. Moguće je da se preboje od duvana, vina ili neke jarko obojene hrane, ali prostim ordinacijskim čisćenjem se te prebojenosti uklanjaju.
Postoje slucajevi kada je ovo prvo i jedino resenje, ali mi kao doktori stomatologije moramo da gledamo i biološku cenu takvog zahvata. Pogotovo kod mladih pacijenata. Uvek prvo preporučujemo ortodontski tretman pre izrade krunica ili faseta. U nekim slučajevima, orto tretmanom se popravi položaj zuba pa je naknadni protetski tretman minimalno invazivan.

ZUBNA PROTETIKA – GARANCIJA

Ne samo da nudimo kvalitetne materijale i savrmenu opremu već dajemo i garanciju na svoj rad. Garancija pokriva troškove korektivnog stomatološkog rada (uključujući i materijal koji se koristi). U slučaju neuspeha laboratorijskog rada, pokrivamo sve potrebne stomatološke i laboratorijske troškove da bi se ispravio problem.

 • Garancija na ugrađene sve krunice i mostove 5 godina
 • Garancija na potpune i parcijalne proteze do 3 godine
Mogu samo da kažem VELIKO HVALA! Promena je neverovatna. Ja sam prezadovoljna. Mama mi kaže da tek sad mogu ponovo da se smejem. Uskoro očekujete i mog brata. Pozdrav
Andrijana L.
Zubići su super, prezadovoljan sam! Sad mogu da se smejem na svakoj slici. Hvala još jednom na svemu!
Miloš Milovanović
Mogu samo da kažem VELIKO HVALA! Promena je neverovatna. Ja sam prezadovoljna. Mama mi kaže da tek sad mogu ponovo da se smejem. Uskoro očekujete i mog brata. Pozdrav
Andrijana L.
Zubići su super, prezadovoljan sam! Sad mogu da se smejem na svakoj slici. Hvala još jednom na svemu!
Miloš Milovanović