Ukoliko vam se dešava da svesno ili nesvesno škrgućete zubima i čak se noću budite zbog toga, sva je prilika da je vaš problem bruksizam. 

Šta je bruksizam?

Bruksizam je stanje u kome pacijent izvodi svesne ili nesvesne pokrete donjom vilicom i izaziva oštećenje zuba njihovim preteranim struganjem ili stiskanjem. To se najčešće dešava tokom sna, kao nesvesna radnja struganja ili škripanja zubima i naziva se noćni bruksizam. Postoji i dnevni bruksizam, kada pacijent svesno stiska zube, izlažući ih nefiziološkim silama.

Zbog izuzetno jakih sila koje se stvaraju tokom ovih radnji, posledice mogu biti jako teške – oštećeni i istrošeni zubi ( „zubi pojedeni do živca“), bolovi u zubima, glavobolje, bolovi u vilicama i mišićima obraza.

Simptomi bruksizma

Simptomi bruksizma uključuju bol u vilici, zubima, ušima ili glavi. Takođe, može doći do preosetljivosti zuba, problema sa žvakanjem hrane, pucanja i lomljenja zuba, kao i povećane mogućnosti nastanka infekcija u ustima. Ljudi koji pate od bruksizma, osim bolova, često primećuju i napetost u vilici.

Ukoliko ste prepoznali neke od ovih simptoma, kliknite na slušalicu u donjem desnom uglu, pozovite nas i zakažite pregled još danas.

Tretmani za bruksizam

Postoji nekoliko tretmana koji se koriste za lečenje bruksizma. Jedna od metoda je nošenje zaštitne plastične ploče tokom noći koja štiti zube od daljeg habanja. Drugi tretman uključuje upotrebu botoksa koji se ubrizgava u mišiće vilice i opušta ih, smanjujući škrgutanje i bol. Takođe, fizioterapija može biti korisna za ublažavanje bolova i smanjenje napetosti u vilici.

Pored ovih tretmana, važno je obratiti pažnju na  ishranu, izbegavati tvrdu hranu i žvake, jer to može pogoršati simptome bruksizma. Važno je i smanjiti stres, jer upravo to može biti jedan od uzroka bruksizma.

Nedostatak bočnih zuba, istrošenost prednjih zubi,
erozije na premolarima.

Metalokeramički mostovi na bočnim zubima, kompozitne plombe na prednjim zubima.

Bruksizam – slučaj našeg pacijenta

Pacijent nam se javio sa problemom koji postao neizdrživ. Bruksizam koji postoji već godinama, udružen sa nedostatkom bočnih, nosećih zuba doveo je do toga da pacijent ima konstantne bolove u svim zubima i nemogućnost žvakanja hrane, jer su zubi izgubili oštre ivice i kvržice i postali potpuno ravni i izgriženi.

Terapija je bila zahtevna i dugotrajna. Podrazumevala je devitalizaciju već istrošenih zuba u bočnoj regiji i izradu privremenih mostova i krunica kako bi uspostavili stabilnu okluziju i relaksirali mišiće vilica. Tokom noći pacijent je nosio zaštitni splint.

Nakon 2 meseca, izradili smo definitivne metalokeramičke krunice i mostove. Prednje zube smo rekonstruisali kompozitnim nano plombama. Izradili smo novi splint i predali ga pacijentu. Bolovi su prestali, a osim vraćene funkcije žvakanja, pacijent je dobio i novi osmeh.

Ukoliko i vi želite da se rešite bolova i napetosti u vilici, pozovite nas i zakažite pregled.