Bruksizam je stanje u kome pacijent izvodi svesne ili nesvesne pokrete donjom vilicom i izaziva oštećenje zuba njihovim preteranim struganjem ili stiskanjem. To se najčešće dešava tokom sna, kao nesvesna radnja struganja ili škripanja zubima i naziva se noćni bruksizam. Postoji i dnevni bruksizam, kada pacijent svesno stiska zube, izlažući ih nefiziološkim silama.

Zbog izuzetno jakih sila koje se stvaraju tokom ovih radnji, posledice mogu biti jako teške – oštećeni i istrošeni zubi ( „zubi pojedeni do živca“), bolovi u zubima, glavobolje, bolovi u vilicama i mišićima obraza.

Nedostatak bočnih zuba, istrošenost prednjih zubi,
erozije na premolarima.

Metalokeramički mostovi na bočnim zubima, kompozitne plombe na prednjim zubima.

Pacijent nam se javio sa problemom koji postao neizdrživ. Bruksizam koji postoji već godinama, udružen sa nedostatkom bočnih, nosećih zuba doveo je do toga da pacijent ima konstantne bolove u svim zubima i nemogućnost žvakanja hrane, jer su zubi izgubili oštre ivice i kvržice i postali potpuno ravni i izgriženi.

Terapija je bila zahtevna i dugotrajna. Podrazumevala je devitalizaciju već istrošenih zuba u bočnoj regiji i izradu privremenih mostova i krunica kako bi uspostavili stabilnu okluziju i relaksirali mišiće vilica. Tokom noći pacijent je nosio zaštitni splint.

Nakon 2 meseca, izradili smo definitivne metalokeramičke krunice i mostove. Prednje zube smo rekonstruisali kompozitnim nano plombama. Izradili smo novi splint i predali ga pacijentu. Bolovi su prestali, a osim vraćene funkcije žvakanja, pacijent je dobio i novi osmeh.