Jako često ortodonti pre postavljanja fiksne proteze zahtevaju da se izvade 2 illi 4, ponekad, potpuno zdrava zuba. Najčešće se preporučuje da se vade neki od premolara. To zvuči jako radikalno i neki pacijenti odustaju od postavljanja fiksne baš iz tog razloga, jer ne žele da vade zdrave zube.
Koji su razlozi da ortodonti predlažu ovaj vid pripreme za postavljanje fiksne proteze, pokušaću da objasnim u nastavku.
RAZLOZI ZA VAĐENJE ZUBA

Uspešan ortodontski tretman ne podrazumeva samo savršen osmeh. Pravilan zagrižaj zuba obe vilice je isto tako važan i ponekad najteže za postići. Vađenje određenih zuba (najčešće premolara) može pomoći u lakšem postizanju tog cilja. Da bi se postigao pravilan zagrižaj, položaj očnjaka gornje i donje vilice treba da bude kao što je prikazano na slici (očnjaci su obojeni crvenom bojom).

Normalan zagrižaj i raspored zuba

Normalan zagrižaj i raspored zub

Ako sada pogledamo slučaj kada su prednji zubi jako istureni napred, videćete na slici da takođe i položaj očnjaka nije u pravilnom odnosu (crveno obojeno). Gornji očnjak se nalazi ispred donjeg očnjaka. Da bi se postigao pravilan zagrižaj, gornji prednji zubi se moraju vratiti unazad, a vađenjem prvog premolara (zeleno obojen zub) će da obezbedi mesto za smeštaj svih prednjih zuba. Na taj način se samo prednji zubi pomeraju unazad, što skraćuje terapiju, umesto da se, ukoliko se zub ne bi vadio, pomeraju svi zubi gornje vilice unazad. Često je to i nemoguće izvesti.

Nepravilan zagrižaj, istureni gornji prednji zubi (protruzija)

Nepravilan zagrižaj, istureni gornji prednji zubi (protruzija)

Nepravilan zagrižaj, istureni donji prednji zubi (progenija)

Nepravilan zagrižaj, istureni donji prednji zubi (progenija)

Ako analiziramo slučaj kada su donji zubi istureni napred, ispred gornjih, videćete na slici da i položaj očnjaka nije u pravilnom odnosu (crveno obojen zub).Gornji prednji zubi su daleko iza donjih, a donji očnjak se nalazi ispred gornjeg. Da bi se postigao pravilan zagrižaj, donji prednji zubi se moraju vratiti unazad, a vađenjem prvog donjeg premolara (zeleno obojen zub) će da obezbedi prostor za smeštaj svih donjih prednjih zuba. Ako se donji premolar ne bi vadio, onda bi se SVI donji zubi morali pomerati unazad, a ne samo prednji, što značajno produžava terapiju, a u većini slučajeva je i nemoguće izvesti.

Ortodont sa kojim sarađujemo često postavi pitanje našim pacijentima, da bi što slikovitije prikazao zašto se zubi moraju vaditi : Da li možete da parkirate 12 automobila na 10 parking mesta? Odgovor je očigledan.

Na kraju ortodontske terapije koja uključuje i vađenje pojedinih zuba, neće se pojaviti prazni prostori između zuba, kao što se neki pacijenti plaše. Oni će savršeno popuniti u toku terapije. Ono što ortodonti često preporučuju je vađenje oba premolara u jednoj vilici, a ne samo jednog. Razlog za to je da se nakon pomeranja prednjih zuba, sredina zubnih nizova ostane simertrična sa sredinom lica. Ukoliko bi se izvadio samo jedan zub, prednji zubi bi se pomerili više u jednu stranu i pokvario bi se njihov estetski izgled.

Sredina zubnih nizova se poklapa sa sredinom lica

Sredina zubnih nizova se poklapa sa sredinom lica

Ono na šta treba da obratite pažnju kada budete na pregledu sa ortodontom, je da zahtevate da se uradi ortodontska analiza Vašeg problema. To uključuje analizu gipsanih modela Vaših zuba i anlizu određenih snimaka. Ako se na osnovu analize pokaže da za idealan smeštaj svih Vaših zuba nedostaje dovoljno prostora, onda svakako treba da prihvatite savet ortodonta za vađenje zuba. Međutim, ako ortodont, bez ove analize, odokativno proceni da bi trebalo da se vade zubi, zahtevajte da uradi analizu ili promenite ortodonta.