Kako prati zube sa fiksnom protezom?
Dok nosite fiksnu protezu, to zahteva nešto više vremeni i napora, jer se sada na zubima nalaze bravice, tu je i žičani luk, često se koriste i gumice. Izuzetno je važno da sledite naša uputstva za pranje zubića sa bravicama, i na kraju terapije ćete uživati u prekrasnom i zdravom osmehu. U suprotnom, kada se skinu bravice iznenadiće vas bele mrlje na zubićima, koje nastaju ako se dentalni plak ne uklanja sa bravica pravilno i redovno. Te bele mrljice su demineralizovana gleđ i ne mogu se naknadno ukloniti.

Pranje zuba sa fiksnom protrezom

Pranje zuba sa fiksnom protezom

1. Koristite pastu sa fluorom i mekanu četkicu, sa zaobljenim vlaknima. Perite zube preko bravica. Ne plašite se, bravica neće otpasti. Četkicu ćete morati češće menjati, jer će se zbog bravica brže istrošiti.
2. Perite oko svih delova bravice, sa strane, spreda. Perite i sve površine zuba. Ne zaboravite i jezik. Dobar način da proverite da li ste dobro oprali zubiće je ako bravice nakon pranja izgledaju čisto i sjajno i ako vidite sve delove bravice jasno.
3. Blago četkajte desni. Ne zaboravite da četkica treba da stoji pod uglom od 45 stepeni u odnosu na desni. Blaga masaža desni četkicom poboljšava prokrvljenost desni i čini ih zdravim.
4. Isperite usta rastvorom sa antiseptikom (hlohexidin) nakon pranja zuba. Preporučujemo Curaprox ili Parodontax. Obratite pažnju da kupite rastvor sa najmanjom koncentracijom antiseptika, jer ga tako možete koristiti svakodnevno. Tako ćete stvoriti i rutinu, pa će ta zdrava navika ostati inakon skidanja fiksne proteze
5. Proverite sa uveličavajućim ogledalom zube i bravice nakon pranja. Treba da budu savršeno čiste. Na ovaj način možete proveriti da li se neka bravica odlepila ili je ispao luk iz ležišta. U tom slučaju nas odmah kontaktirajte.
Kako koristiti konac za zube?

Upotreba konca za zube sa fiksnom protezom

Upotreba konca za zube sa fiksnom protezom

1. Koristite konac svako veče pre spavanja. Tako ćete imati dovoljno vremena da prođete između svih zuba bez žurbe.Dok nosite fiksnu protezu, trebaća Vam tri puta više vremena za korištenje konca. Ne brinite, to Vam se sada čini strašno dugo, ali brzo ćete ući u rutinu i na kraju će se itekako isplatiti.
2. Izaberite navošteni konac za zube (wax floss). Običan konac za zube može da zapne za bravicu i da se rascepa, ostavljajući deliće konca po bravici. Uzmite dovoljno veliki komad konca za zube.
3. Probajte OralB Superfloss.To je specijalan konac koji se sastoji iz tri dela, prvi je čvrsti deo – da se lakše proveče ispod luka, drugi deo je navošteni konac – za čišćenje između zuba, i na kraju spužvasti deo – za temeljno čišćenje.
4. Prođite sa koncem ispod žičanog luka, pa tek onda između zuba. Obavezno prođite sa koncem i ispod desni i oko zuba.
5. Upotreba konca možda Vam izgleda komplikovano, ali videćete, stvarno nije teško i uz malo vežbe, brzo ćete postati pravi stručnjaci.
Šta Vam još može koristiti?ž
1. INTERDENTALNA ČETKICA – sa njom možete lakše da prođete ispod luka i da očistite plak oko bravica.
2. FLUOROGAL – koncentrovani rastvor flora, ima ulogu da pospeši remineralizaciju gleđi i da spreči pojavu karijesa. Koristiti samo ako ortodont to naglasi.
3. ELAKTRIČNA ČETKICA ZA ZUBE – zbog manje glave četkice i vibracija, olakšava čišćenje oko bravica

www.dentalpetrovic.com