Gubitak prirodnih zuba uzrokuje gubitak estetike, osmeha, mišićne napetosti i uzrokuje česte glavobolje ali i narušava procese probave s obzirom da probavni trakt započinje u ustima. U nizu funkcija koje zubi vrše, najvažnija je funkcija žvakanja. Ne tako davno, najčešći način zbrinjavanja pacijenta zbog gubitka zuba bila je izrada mobilne proteze ili brušenje preostalih zdravih zuba.

Danas zubni implantata postaje najoptimalnija terapija gubitka zuba. Implanti omogućavaju treću generaciju zuba te pacijentima s bezubim vilicama dozvoljavaju potpunu rehabilitaciju fizionomije, funkcije i estetike s procentom uspešnosti od 95%.

Zubni implanti su izrađeni od titana, biokompatibilnog materijala, koji se hirurški ugrađuju u viličnu kost da bi poslužili kao zamena za prirodne korene, odnosno kao nosači protetske nadoknade. Kada je implant dobro srastao (od 6 nedelja do 6 meseci, zavisno od tipa ugrađenog implanta), pristupa se protetskom zbrinjavanju. U tom cilju se implanti produžavaju titanijumskim ili cirkonijum nadoknadama (suprastruktura, abutment) na koje se izrađuju krunice ili se vezuju proteze.

Indikacije za ugradnju zubnih implantata

Indikacije za ugradnju zubnih implantata

Indikacije za ugradnju zubnih implantata su:

  1. BEZUBA VILICA – ugradnjom 6 implantata izbegava se izrada totalne proteze i izrađuje se fiksni most
  2. NEDOSTATAK VIŠE ZUBA – ugradnjom implantata izbegava se izrada mobilne proteze i izrađuje se fiksni most
  3. BEZUBA DONJA VILICA – kod velikog nedostatka kosti ugradnjom implantata se omogućava stabilnije ležanje proteze
  4. NEDOSTATAK JEDNOG ZUBA – ugradnjom implantata se izbegava brušenje susednih zuba

Implantologija vam može vratiti izgubljeno samopouzdanje, osigurati pravilnu i kvalitetnu ishranu.