Nedostatak jednog ili više zuba predstavljaju indikaciju i za ugradnju zubnog implantata i za izradu mosta. Koje rešenje je bolje – zubni implantat ili most?

zubni implantat ili mostPrednosti zubnog implantata:

  • Veći komfor za pacijenta – ugradnja implantata je mnogo brža nego brušenje zuba.
  • Čuvaju se susedni zubi – ugradnjom implantata se izbegava brušenje susednih zuba. Ovo je posebno važno ako nedostaje samo jedan zub, a susedni zubi su zdravi ( bez plombi ). Za izradu mosta i nadoknadu jednog zuba je potrebno zbrusiti 2 zuba.
  • Čuva se kost na mestu nedostajućeg zuba – kost nakon ugradnje implantata neće nestajati za razliku od izrade mosta, gde će se vremenom kost gubiti i desni će se na tom mestu povlačiti.
  • Dugotrajnije rešenje – današnji zubni implanti (Straumann, Nobel Biocare) imaju uspešnost od 90-95% u periodu od 40 godina. Uspešnost mostova je 80%u periodu od 15 godina.

Prednosti izrade mosta:

  • Vreme izrade – za izradu mosta je mosta je potrebno 5-7 dana. Od ugradnje implantata pa do izrade krunice može da prođe od 6 nedelja pa do 6 meseci.
  • Svaki stomatolog može da izradi most – ugradnja implantata i izrada krunice na njemu zahteva timski rad specijaliziranih doktora stomatologije. Za najbolje rezultate tim mora da čine hirurg da ugradi zubni implant i protetičar da izradi krunicu na implantu.
  • Cena – cena mosta je niža. Ali samo prividno – ako uzmete u obzir da ćete most menjati bar još jedanput ili dvaput i da ste nepovratno izbrusili zdrave zube, onda ta cena i nije tako niska, niti treba da bude glavni razlog za izbor najboljeg rešenja.

Naravno, i jedno i drugo rešenje ima i svoje nedostatke i pravi odgovor se može dati samo nakon uvida u svaku pojedinačnu situaciju.

Implanti jesu prvi izbor ukoliko ima dovoljno kosti na mestu nedostajućeg zuba a susedni zubi su potpuno zdravi.

Ako ste izraziti pušač i ne planirate da ostavite pušenje, ako postoji parodontopatija na preostalim zubima koju ne možete da držite pod kontrolom, ako nema dovoljno kosti za ugradnju implantata, ako bolujete od dijabetesa ili nekog drugog hroničnog obolenja, onda je izrada mosta ipak prvi izbor za Vas.

www.dentalpetrovic.com