U ovom članku ćemo pokušati da Vam predstavimo šta to utiče na cenu zubnih implantata i da li su jeftini zubni implantati kvalitetni ili su, ustvari, dugoročno gledani, najskuplji implantati.

Svi zubni implanti su istog kvaliteta i zato je logično izabrati najjeftinije?

Zašto su jeftini zubni implantati TOLIKO jeftiniji od konkurencije ? Stvar je u sledećem:

Zubni implant je titanijumski kočić koji se ušrafljuje u kost i služi da zameni nedostajući zub. Nakon što se zubni implantat veže za kost  na njemu se može izraditi nadoknada tipa krunice, mosta ili proteze. Najvažnije karakteristike implanta su oblik i priprema njegove titanijumske površine preko koje se  implant vezuje za kost. Što je ta priprema suptilnija i komplikovanija ( tj. što je više novca i vremena uloženo u istraživanje i poboljšanje svakog novog implanta) , to je zubni implant skuplji i bolji.

Dentalni implant

Dentalni implant

Vodeći proizvođači implantata su prošli daleki put od početka primene implantata, kada su zubni implanti bili samo obični titanijumski šrafovi do današnjih implantata koji na svojoj površini imaju specijalne „premaze“ koji podstiču proizvodnju kosti oko implanta i brže vezivanje i srastanje za kost u kojoj su ugrađeni.  Najskuplji implantati Vam nude SIGURNOST da je njihov proizvod prošao uspešno test vremena i ogroman broj uspešno ugrađenih implantata. Uspešnost vodećih proizvođača implantata u svetu (Straumann i NobelBiocare)  je 95% u periodu od 40 godina!

Jeftini zubni implanti su uglavnom kopije vodećih brendova i proizvođači ovih implantata nude pre svega KONKURENTNU CENU.  Pitanje koje se postavlja je da li je kvalitet tih implantata loš i kolika je njihova uspešnost?

Odnos cena – kvalitet jeftinih zubnih implantata

Postoji na stotine proizvođača jeftinih zubnih implantata. Da bi smanjili cenu proizvodnje, neki od njih implante proizvode u raznim Azijskim zemljama sa različitim materijalima a pakuju ih u zemljama Evrope ili Amerike da bi dobili sertifikate kvaliteta za plasiranje na tržište. Takvi implantati, po našem skromnom mišljenju , ne opravdavaju kvalitetom svoju cenu. Ovakvi implanti su inferiornog kvaliteta i povlače sa sobom veći rizik od mogućih komplikacija u budućnosti i gubitka implanta. Ovi jeftini brendovi implantata nemaju iza sebe dugogodisnja klinička istraživanja o uspešnosti njihovih ugrađenih implantata.

Ali postoje i proizvođači jeftinih zubnih implantata koji postoje već 25 godina i imaju iza sebe dovoljan broj ugrađenih i uspešnih implantata, koji su kvalitetni bez obzira što im je cena dosta niža od vodećih proizvođača. Takav proizvođač je Alpha-Bio Tec, Izrael . Od 2008. godine postali su deo Nobel Biocare korporacije, što samo još više doprinosi njihovom kvalitetu i ozbiljnosti proizvođača. Te implante smo odlučili ponuditi i našim pacijentima.

Cena Alpha Bio Tec implanta je 380 evra ( bez LAŽNIH popusta) a cena krunice na implantu je 120 evra ( uključujući i titanijumsku suprastrukturu). Proizvođač daje garanciju na zubni implant od 10 godina! Sa ukupnom cenom od 500 evra za implantat i krunicu, skoro pa su duplo jeftiniji od Straumann i Nobel Biocare implantata. Po našem mišljenju predstavljaju najkvalitetniji zubni implantat za datu cenu.

Kako izabrati najbolji zubni implantat?

Pacijentkinji je ugrađeno 6 Straumann zubnih implantata (naslovna slika) a zatim izrađen m etalokeramički most od 12 krunica

Pacijentkinji je ugrađeno 6  zubnih implantata (naslovna slika) a zatim izrađen metalokeramički most od 12 krunica

Ne postoji najbolji zubni implantat! Postoji najbolji zubni implantat za svaki slučaj pojedinačno. Izbor implantata za ugradnju zavisi od količine i kvaliteta kosti, blizine sinusa ili mandibularnog kanala, potrebe za bržom izradom nadoknade ali i od dosta drugih faktora. Zato je neophodno sprovesti precizno planiranje implantacije uz pomoć CT snimka i izabrati iskusan tim hirurg-protetičar kako bi rezultat, bez obzira na implant, bio najbolji.

 

Javite nam se, zakažite pregled sa hirurgom i protetičarem, pitajte nas sve što Vas zanima.