Praznici su nešto što svi očekujemo sa nestrpljenjem i sigurno želite smanjiti mogućnosti da se nešto desi i uništi ih, kao što su neočekivana zubobolja, slomljen zub ili upala neizraslog umnjaka.
Zašto se te stvari dešavaju za vreme praznika ili odmora ili subotom oko ponoći – teško je dati konkretan odgovor, ali Vam barem možemo dati par saveta šta uraditi za olakšanje bolova dok nas ne kontaktirate i dođete u ordinaciju da STVARNO rešite problem.

1. Zubobolja
Uzmite neki analgetik npr. brufen, paracetamol ili nimulid. Nikada ne stavljate i ne utrljavajte aspirin ili drugi analgetik na zub ili desni, jer možete pogoršati stvar i napraviti ranu na desnima.
U slučaju pojave otoka, stavite hladne obloge sa spoljašnje strane obraza. Napravite slani rastvor vode (u čašu mlake vode stavite supenu kašiku soli) i mućkajte na mestu gde je otok. Ne koristiti alkohol (rakija ili slično) za ispiranje, jer možete izazvati opekotine na desnima.
2. Fraktura zuba
Fraktura (prelom) zuba se može desiti tokom neke sportske aktivnosti (naročito često kod dece).
Staviti hladni oblog sa spoljašnje strane, za smanjenje otoka. Ukoliko postoji krvarenje desni , zagristi na sterilnu gazu i držati bar 10 min ili dok se krvarenje ne zaustavi. Uzeti analgetik protiv bolova. Sačuvati odlomljeni deo zuba, u nekim slučajevima se može iskoristiti za ponovnu rekonstrukciju zuba.
3. Krunica ili most se rascementirao
Kao prva pomoć može poslužiti lepak za pričvršćivanje proteza (npr. Corega ili neki drugi proizvođač) koji možete naći u apotekama. Izbegavati žvakanje na rascementiranu krunicu ili most.
OPREZ-Nikako ne koristiti Super lepak da bi vratili nadoknadu na zube!
4. Objekat koji je ostao zarobljen između zuba
Pokušajte ga ukloniti s malim manipulacijama, koristeći zubni konac, a ako ne uspete, ispirati usta slanom vodom ili nekim rastvorom za ispiranje usta dok ne posetite stomatologa.
5. Zubni apsces
Ispirati usta rastvorom sa antiseptikom (Listerine, Parodontax ili sl.) ili sa slanom vodom radi olakšanje, ali HITNO posetiti stomatologa kako bi se sprečila dalja infekcija i moguće komplikacije,

6.Manje povrede usne, jezika, desni

Takve povrede izazivaju krvarenje koje obično prestaje ako stavite gazu ili vatu na mesto gde krvari i pritisnite ga za 10 minuta ili dok se ne zaustavi krvarenje.

ZAKLJUČAK – uvek nositi u novčaniku našu vizit karticu i nazvati nas čim se nešto desi. Poneti sa sobom analgetik koji najčešće koristite. Za ostalo što je potrebno za prvu pomoć se možete uvek snaći gde god da ste. I naravno, pre nego što krenete na odmor, posetite nas i isključite svaku mogućnost da Vam zubobolja pokvari praznike.

Uživajte na zasluženom odmoru i vidimo se čim se vratite da STVARNO rešite problem.