Sredinom prošlog veka desila se revolucija u stomatologija pronalaskom drugih materijala za direktne ispune (plombe), umesto do tada neprikosnovenih amalgama. To su bili prvi kompozitni materijali. Kompozitni ispuni, obzirom na njihovu osnovnu osobinu koja ih razlikuje od amalgama – boju, popularno se zovu bele plombe. Njihove ostale osobine su da nisu rastvorljivi u pljuvački, ne otpuštaju ništa od svog sastava u usta tokom vremena, lepo izgledaju, lako se rukuje sa njima i cena im je prihvatljiva. Mogu se oblikovati tako da u potpunosti imitiraju oblik prirodnog zuba. Čvrsti su, dugotrajni i estetski bolji od tamnosivih amalgama.

Zamena amalgamske plombe sa nano kompozitnom plombom

Zamena amalgamske plombe sa nano kompozitnom plombom

Kompozitni ispuni ostvaruju hemijsku vezu sa zubnim tkivom, pa preparacija zuba ne mora biti tako obimna kao kod amalgama, te se time štedi zdravo zubno tkivo što ih čini prvim izborom od strane stomatologa. Većina modernih kompozita su fotopolimerizirajući materijali, stvrdnjavaju se kad se osvetle svetlom određene talasne dužine. Nakon toga se mogu ispolirati kako bi se dobio konačni izgled i visoka estetika.
U zadnjih 20 godina, desila se nova revolucija u stomatologiji, pronalaskom nano-kompozitnih materijala. Da ne ulazimo previše u objašnjavanje hemijskih razlika na mikro i nano nivou prethodnih generacija kompozita i današnjih nano-kompozitnih materijala, suština je da su današnji kompoziti umnogome poboljšani, pa sad mnogo bolje podnose žvačne sile i na bočnim zubima. Oni se i manje kontrahuju nakon polimerizacije u odnosu na prethodne generacije kompozitnih materijala ( to sprečava pojavu tamnog ruba oko plombe) , bolje se poliraju i omogućavaju izradu ispuna vrhunskog kvaliteta, postojanosti i estetike. Svojim izgledom, transparencijom, opalescencijom i fluorescencijom gotovo identičnom prirodnom zubu, te visokom otpornošću na habanje, nano-kompozitne plombe su praktično nevidljive i savršeno uklopljene u preostali deo zuba.

Bela plomba koju treba zameniti

Bela plomba koju treba zameniti

Nano kompozitne plombe se koriste za:

  • male i srednje ispune (plombe)
  • zamenu dotrajalih amalgamskih plombi na bočnim zubima
  • nadoknadu puknutih delova zuba
  • korekciju oblika zuba
  • korekciju boje zuba
Nano kompozitna plomba

Nano kompozitna plomba

Koliko će kompozitna nano-plomba da traje, zavisi od više faktora: od veličine plombe, tj. veličine defekta na zubu koji mora da nadoknadi ( što je veća plomba, to je manje zuba ostalo i to će da traje kraće od plombe koja nadoknađuje manji deo zuba), od jačine zagrižaja pacijenta, od oralne higijene pacijenta. Bez obzira na sve, ukoliko se zub može rekonstruisati plombom, vek trajanja te plombe je bar 5 godina.