Kada se na googlu potraži nešto više o mini-implantatima, dobijemo više različitih ponuda ordinacija koje ih nude kao jeftino i trajno rešenje za stabilizaciju i retenciju totalnih proteza. Ali da li je to baš tako?

Mini implantati su, kao što im ime kaže, mini verzije standardnih zubnih implantata. Njihove dimenzije su do 3 mm u prečniku, dok su dimenzije standardnih zubnih implantata preko 3 mm. Koriste se za stabilizaciju totalnih proteza ( tj.da proteza bolje stoji) i to 2-4 za donju totalnu protezu i 6 za gornju. Sama ugradnja mini implantata je manje trumatična za tkivo, jer su manjeg prečnika, proteza se može odmah vezati na njih, nema potrebe da se čeka par meseci. U nekim slučajevima se može iskoristiti i već postojeća proteza, tako da nekada nema potrebe ni da se izrađuje nova. Preporučuju se kod starijih osoba, sa malom količinom preostale kosti, kod kojih je izrada totalne proteze skoro nemoguća. Dobro, pa gde je tu caka?

Stabilizacija donje totalne proteze pomoću mini implantata

Stabilizacija donje totalne proteze pomoću mini implantata

Tačno je da su jeftiniji, tačno je da su odlični za stabilizaciju totalnih proteza, pogotovo donje totalne proteze, ali postoji jedna BITNA RAZLIKA. Oni se NIKADA neće vezati za kost (oseointegrisati) kao pravi zubni implantat. Šta to znači? To znači da oni nemaju posebno tretiranu površinu implanta koja bi reagovala sa ćelijama kosti i stvorila jaku i čvrstu vezu. Oni su samo PRIVREMENO vezani za kost i sa vremenom će doći ili do loma mini implanta ili njegovog ispadanja. Kada će se to desiti i kolika je njihova klinička uspešnost, jako su podeljenje mišljenja. Pojedini hirurzi ih koriste samo onda kada je kost nedovoljnih dimenzija da bi se ugradio standardni zubni implant a pacijent u poodmaklom dobu.

Osnovna namena mini implantata je da služe kao prelazno (privremeno) rešenje kod ugradnje standardnih zubnih implantata, da se na njima izradi privremena proteza ili privremeni most, dok ne prođe vreme koje je potrebno da se već ugrađeni zubni implanti vežu za kost i na njima izradi trajna nadoknada. Takođe, uveliko se koriste i kao pomoćno sredstvo u ortopediji vilica, kada je potrebno uporište za brže pomeranje zuba.

Ukoliko su Vam se svideo neki od članaka iz ovog serijala, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili lajkujte 🙂 našu FB stranicu i saznajte nešto novo o stomatologiji.

Zubni implanti zaista JESU NAJBOLJE REŠENJE za nadoknadu nedostajućih zuba i o tome ćemo više da pišemo u nekom od narednih postova.

www.dentalpetrovic.com