Planiranje

Prilikom pripreme i planiranja za ugradnja zubnih implantata, neophodno je da uradite dva snimka : Ortopan snimak i CT snimak vilice. Na osnovu analize ovih snimaka, hirurg će proveriti debljinu i visinu kosti kao i poziciju ostalih anatomskih struktura i precizirati tačna mesta za ugradnju implantata. Zatim sledi pregled i razgovor u kojem ćemo Vas detaljno upoznati sa planom terapije i daljom procedurom.

Oralna higijena pre ugradnje implantata

Svakako treba više pažnje posvetiti oralnoj higijeni pre ugradnje implantata da bi stvorili što bolji uslovi u usnoj šupljini. Treba koristiti zubnu četkicu s mekanim vlaknima zaobljenih vrhova koja su gusto postavljena (npr. Curaprox), takođe trebate početi koristiti i interdentalne četkice koje u potpunosti prodiru u prostor između zuba i polako se navikavati na njihovu upotrebu jer će Vam to biti standardan pribor za oralnu higijenu sa implantima. Poželjno je da bar nedelju dana pre ugradnje implantata koristite rastvore za ispiranje usta sa antibakterijskim i antispetičnim dejstvom (Curaprox ADS 212, Parodontax, Lacalut).

Ugradnja zubnih implantata

Ugradnja zubnog implantata je potpuno bezbolna i izvodi je maksilofacijalni hirurg. Za potpunu bezbolnost celog procesa koristi se lokalna anestezija. Zahvat ugradnje implantata odvija se u vremenskom intervalu od oko 10-15 min. po implantatu. Treba računati i na vreme potrebno za aplikaciju lokalne anestezije te vreme neophodno za njeno delovanje. Implantolog neće početi sa zahvatom dok od pacijenta nije dobio jasnu potvrdu da je anestezija počela delovati te da pacijent ne oseća bol. Ugradnja zubnih implantata , nezavisno od broja implantata koji se ugrađuje, se u većini slučajeva radi u samo jednom dolasku. Nakon ugradnje implantata, oni su prekriveni sa desnima koje su spojene koncem koji se uklanja nakon 7 dana. Mi ćemo Vam obezbediti antibiotik, kao i lekove protiv otoka i boli. Takođe ćemo Vam dati i gel obloge sa kojim ćete hladiti kožu iznad mesta ugradnje implantata.

Nakon ugradnje implantata

U slučaju bola popiti tabletu protiv bolova koju inače koristite (Brufen, Nimulid, Voltaren) NE Andol ili Aspirin jer izazivaju krvarenje.

  • Zubi se moraju prati kao i obično. Možete ispirati usta rastvorom sa hlorheksidinom (Curaprox, Parodontax, Lacalut)
  • Minimalno krvarenje može se očekivati dva do tri dana posle zahvata. U slučaju jakog i produženog krvarenja odmah nas kontaktirajte. Ako niste u mogućnosti to učiniti, možete sebi pomoći tako da stavite presavijeni komad sterilne gaze preko mesta koje krvari. Zagrizite preko toga i držite blago stisnuto oko pola sata. Postupak možete ponoviti više puta.
  • Otok posle operacije nije neuobičajena pojava i ne predstavlja opasnost. Da biste ga sprečili, kožu iznad operisanog meesta u toku prvih dvanaest sati posle zahvata hladite hladnim oblozima u serijama od 20 min. uz pauzu od deset minuta.
  • Možete jesti uobičajenu hranu. Poželjno je u toku prvog dana jesti tečniju ili kašastu hranu. Treba izbegavati tople napitke. Ne koristite zrnastu ili sličnu hranu koja se može nakupljati u rani ili oko konaca.
  • Ako ste pušač, ne smijete pušiti 3-4 sata posle zahvata i dok postoji krvarenje.
  • Konce skidate sedam dana od dana zahvata, ako bilo što trebate slobodno nam se obratite i ranije.

Higijena nakon ugradnje implantata

Nakon ugradnje implantata svi se okolni zubi moraju temeljno prati kako ne bi došlo do onečišćenja rane. Do dve nedelje nakon zahvata preporučljivo je koristiti razne preparate za ispiranje usne šupljine i treba nabaviti izrazito mekanu mikro četkicu za postoperativnu higijenu rane kao i interdentalnu četkicu s plastificiranom žicom koja neće oštetiti implantat . Za bolji učinak možete na interdentalnu četkicu staviti sasvim malo paste za zube ili je umočiti u rastvor sa hlorheksidinim. Vrlo je važno da se nakon ugradnje zubnih implantata osim redovne oralne higijene poseti stomatolog i napravi kontrola barem dva do tri puta godišnje.