Specijalista stomatološke protetike je stručnjak u jednom određenom području stomatologije.

Specijalizacija iz domena stomatološke protetike podrazumeva dodatne 3 godine usavršavanja nakon sticanja diplome završenih osnovnih studija. Nakon ovakve vrste obuke, specijalista stiče mogućnost da se bavi rekonstrukcijom nedostatka zuba i resorbovanog alveolarnog grebena, rekonstrukcijama estetskog karaktera, kongenitalnim malformacijama, poremećajima viličnog zgloba, protetskim rekonstrukcijama defekata maksilofacijalne regije.

U svetu ne postoji specijalizacija iz oblasti estetska stomatologija, ali specijalisti iz stomatološke protetike, u odnosu na ostale specijalizacije, imaju  najviše znanja da bi primenjivali metode i tehnike koje nudi estetska stomatologija.

Specijalista protetike je uvek vođa tima kod obimnih rekonstrukcija i saradnje sa  stručnjacima iz drugih oblasti stomatologije. Savremeni pristup implantologiji podrazumeva ugradnju implantata vođenu zahtevima protetike.

Prilikom poboljšanja ili potpune rekonstrukcije osmeha, zahtevajte za sebe stručnjaka koji se samo time bavi i ima iskustva i znanja da Vam jasno predstavi mogućnosti predložene terapije, ali i da učini da estetska nadoknada bude takođe i funkcionalna dugi niz godina.