Ukoliko Vam je dijagnostikovana parodontopatija, znajte da niste usamljeni. Većina odraslog stanovništva Srbije pati od neke forme ovog obollenja. Parodontopatija može da se ispolji kao zapaljenje desni, koje je jedino reverzibilno (potpuno izlečivo), pa sve do teških formi parodontopatije koje rezultuju teškim oštećenjem desni i gubitkom kosti oko zuba. U najgorem slučaju ove bolesti, zub se mora izvaditi jer je već sam toliko rasklaćen.

Da li je zapaljenje desni i kosti oko zuba zaustavljeno, usporeno ili se pogoršava, u najvećoj meri zavisi od toga kako se brinete za Vaše zube, svakoga dana.
Zapaljenje desni (gingivitis)

Zapaljenje desni (gingivitis) - otečene crvene desni, krvare na najmanji dodir

Zapaljenje desni (gingivitis) – otečene crvene desni, krvare na najmanji dodir

Osnovni uzrok zapaljenja desni a zatim i parodontopatije je dentalni plak. Dentalni plak je sačinjen od ostataka hrane i bakterija iz usne šupljine. Što duže dentalni plak stoji na zubima ( ne ukloni se pranjem četkicom i pastom za zube), to on više oštećuje desni i zube. Bakterije iz dentalnog plaka izazivaju zapaljenje desni koje se naziva gingivitis. Desni postaju crvene ( roze su boje kada se zdrave), otečene i krvare na najmanji dodir. Ukoliko desni krvare dok perete zube, onda imate ginigivitis. Zapaljenje desni predstavlja blagi oblik parodontopatije koji može da se potpuno izleči svakodnevnim pranjem zuba i korišćenjem konca za zube ili uklanjanjem kamenca i poliranjem zuba u stomatološkoj ordinaciji. Ovaj oblik parodontopatije ne dovodi do gubitka kosti oko zuba i zapaljenje je lokalizovano samo na desnima.
Periodontitis (zapaljenje tkiva oko zuba)

Faze razvoja parodontopatije-1. zdrave desni 2. gingivitis 3. parodontalni džep 4.dalje napredovanje bolesti i razaranje kosti oko zuba

Faze razvoja parodontopatije-1. zdrave desni 2. gingivitis 3. parodontalni džep 4.dalje napredovanje bolesti i razaranje kosti oko zuba

Kada se zapaljenje desni ne leči, ono može da progredira u sledeću formu parodontopatije – periodontitis. Desni su otečene i odvojene od zuba i između zuba i desni se stvaraju tzv. parodontalni džepovi, koji su inficirani i puni bakterija i ostataka hrane. Imuni sistem organizma se bori protiv infekcije koja se širi ispod desni. Bakterijski toksini i odbrambeni odgovor organizma, počinju da, udruženo, uništavaju kost i periodontalne ligamente koji povezuju zub za kost. Ukoliko se ne leči, bolest progredira i kost, desni i ligamenti se uništavaju. Kao posledica toga, u terminalnoj fazi parodontopatije, zub postaje rasklaćen i mora da se izvadi.
Faktori rizika
1. Pušenje. Treba li Vam još jedan razlog više da prestanete da pušite? Pušenje je jedan od najznačajnijih faktora rizika za nastajanje parodontopatije. Pušenje smanjuje cirkulaciju krvi u desnima, smanjuje odbrambeni odgovor organizma na infekciju desni i produžuje zarastanje rana. Takođe, pušenje pojačava produkciju zapaljenjskih supstanci (citokina) koji izazivaju razaranje tkiva desni i kosti oko zuba. Kod pušača se dodatno smanjuju šanse za uspešan tretman parodontopatije.
2. Hormonske promene kod žena. Promene u koncentraciji estrogena i progesterona čine desni osetljivijim i olakšavaju nastaje ginigivitisa. Često tokom menstrualnog ciklusa ili tokom trudnoće, kod žena se zapaža češće krvarenje desni.
3. Dijabetes. Osobe koje boluju od dijabetesa imaju veći rizik za nastajanje infekcija, uključujući nastanak parodontopatije.
4. Ostale bolesti. Obolenja kao što su rak ili AIDS, kao i lekovi koji se koriste u terapiji ovih bolesti, mogu da negativno utiču na zdravlje desni i okolnog tkiva oko zuba.
5. Lekovi. Mnogi lekovi smanjuju lučenje pljuvačke koja ima zaštitnu ulogu u očuvanju zdravlja desni i zuba (lekovi za regulaciju krvnog pritiska , za regulaciju izlučivanja, antidepresivi). Bez dovoljno pljuvačke u ustima, desni postaju osetljivije na infekciju i razvija se gingivitis a zatim i parodontopatija. Takođe, pojedini lekovi izazivaju preterani rast i oticanje desni, što onemogućuje pravilno održavanje higijene te se opet javlja upala desni i kosti oko zuba (nifedipin – beta blokator).
6. Genetika. Pojedini ljudi nemaju nijedan od prethodno navedenih faktora rizika, ali su genetski predisponirani da češće obolevaju od parodontopatije nego drugi.

Ko može da oboli od parodontopatije?

Obično se prvi znaci parodontopatije javljaju između 30. i 40. godine. Ukoliko postoji izloženost nekom od faktora rizika, simptomi bolesti mogu da se jave i ranije. Muškarci češće oboljevaju od žena. Kod tinejdžera se retko javlja parodontopatija, mnogo češće zapaljenje desni ( gingivitis) zbog hormonskih promena i zanemarena oralne higijene.

Kako da znam da li ja imam parodontopatiju?

Znaci oboljenja desni i tkiva oko zuba su sledeći:

  • zadah iz usta koji ne prolazi
  • crvene ili otečene desni
  • osetljive desni koje krvare na najmanji dodir (prilikom pranja zuba)
  • bolno žvakanje
  • rasklaćenost zuba
  • pojava razmaka između zuba
  • osetljivost zuba
  • desni se povlače, a zub postaje sve duži

Bilo koji od ovih simptoma je znak da se nam se javite  kako bi na vreme reagovali i  spasili Vaše zube.