Metalokeramičke krunice

Krunice (ili navlake, kako se još često nazivaju) se izrađuju u slučajevima kad je u većoj meri oštećen prirodni zub (usled karijesa, preloma itd.), ili iz estetskih razloga (nezadovoljavajuća boja ili oblik zuba). Zub koji se nadograđuje potrebno je prethodno izbrusiti , kako bi se na njega mogla postaviti krunica. Nakon brušenja, uzima se otisak preostalog dela zuba prema kojemu se krunica izrađuje u laboratoriji. Za izradu jedne krunice potrebna su 3-5 dana, a u tom periodu pacijentu se stavlja privremena krunica. U završnoj fazi, krunica se cementira na brušeni zub i njihovim spajanjem zub poprima potpuno prirodan izgled.
Krunice i mostovi se mogu izrađivati kao metalo-keramičke ili bezmetalne-keramičke nadoknade. Kod metalo-keramičkih nadoknada na metalnu podstrukturu se nanosi sloj keramike koja potpuno prekriva metal tako da se metal uopšte ne vidi u ustima. Na ovaj način je obezbeđena izdržljivost koju daje metal, dok se istovremeno postiže odličan estetski efekat zahvaljujući keramici na površini. Osim visoke izdržljivosti i odlične estetike, ove nadoknade su i finansijski povoljne pa predstavljaju i najčešći izbor pacijenata.

Metalokeramički mostovi

Most je nadoknada koja se sastoji od nekoliko spojenih krunica. Predstavlja izbor u slučajevima kad nedostaje jedan ili nekoliko zuba, pri čemu je bezubi prostor sa obe strane ograničen prirodnim zubima koji će se upotrebiti kao nosači mosta. Nosači mosta mogu biti prirodni zubi ili implantati. Most osim estetske ima i zdravstvenu funkciju, jer onemogućuje povlačenje zubnog mesa te pokretljivost susednih zubi. Priprema zuba za prihvaćanje mosta je slična pripremi zuba za pojedinačne krunice.

Prednosti i nedostaci

• Imate mnogo velikih, defektnih ispuna (pogotovo na bočnim zubima)
• Želite visokoestetske i najdugoročnije rezultate
• Tražite potpuni probražaj osmeha, uključujući i poboljšanja oblika zuba
• Mogu da traju i do 15 godina (vek trajanja je direktno povezan sa frakturom nadoknade, kvarom zuba ili obolenja desni)
• Jeftinije su u odnosu na bezmetalne krunice
• Uklanja se veći deo zuba prilikom brušenja u odnosu na fasete
• Može doći do frakture keramike
• Može se pojaviti tamna linija na spoju između zuba i desni
Zatražite ponudu

Kvalitetna i brza izrada metalokeramičkih krunica i mostova po razumnim cenama

Da Vaš osmeh zablista pobrinuće se dr Lara Petrović, specijalista stomatološke protetike
Zatražite ponudu