Dijagnoza parodontopatije sa postavlja nakon anamneze (razgovor sa pacijentom), kliničkog pregleda i analize rendgen snimaka.
1.Anamneza

Parodontalni absces

  • Da li Vam desni krvare prilikom pranja zuba ili same od sebe? ( Zdrave desni ne krvare, desni pod upalom krvare na najmanji dodir)
  •   Da li se neki od zuba rasklimao ili ste primetili da se neki zubi pomeraju? ( Zdravi zubi ne menjaju položaj i nisu rasklimani, parodontopatični zubi, zbog gubitka kosti oko zuba, pod uticajem žvačnih sila se pomeraju i klate)
  • Da li možete da jedete sve što želite? ( Žvakanje tvrde hrane parodontopatičnim zubima može da izazove bol na pritisak)
  • Da li imate zadah iz usta koji ne prolazi? ( Ukoliko ste isključili prisustvo gangrenoznih zuba i zaostalih korenova i prisustvo zapaljenja iz digestivnog trakta, onda parodontopatija može da bude i jeste često uzrok neprijatnom zadahu)
  • Da li imate bolove, otoke desni sa žutim mehurićima koji se povremeno prazne i pune? ( Parodontalni absces može da bude jedan od uzroka)
  • Da li pušite? (Parodontopatija se 6 puta češće javlja kod pušača, a uspeh terapije parodontopatije je značajno smanjen u odnosu na nepušače)
  • Da li želite da prestanete da pušite? ( Odgovor na ovo pitanje mora da bude pozitivan!)

2. Klinički pregled

gingivalni dzep

Sondiranje gingivalnog džepa

Na pregledu će stomatolog parodontalnu sondu ( zatupljena je i ima oznake u mm za merenje dubine džepova) prisloniti uz svaki zub u prostor gde se desni prislanjaju na zub. Taj prostor se zove gingivalni džep. Njegova normalna (zdrava) dubina je 1-3 mm. Džepovi preko 3 mm se ne mogu čistiti standardnom oralnom higijenom kod kuće ( četkica, pasta za zube, konac) i predstavljaju mesta gde se bakterije još lakše razvijaju i pogoršavaju zapaljenje. Ovakvi džepovi se mogu čistiti samo ordinacijski uz pomoć ultrazvučnih aparata za skidanje kamenca i ručnih kireta za čišćenje džepova. Džepovi preko 5 mm dubine zahtevaju hiruršku terapiju parodontopatije (tzv. režanj operacija).

Sondiranjem gingivalnih džepova dobijamo odgovore na dva najvažnija pitanja:

parodontalna sonda

Parodontalna sonda

  • Kolika je dubina džepa? ( Dubina džepa preko 3 mm predstavlja znak za izraženo zapaljenje desni, a dubina džepova preko 5mm znak za dugotrajno prisustvo parodontopatije i gubitak značajne količine kosti oko zuba)
  • Da li desni krvare prilikom sondiranja? ( Jačina krvarenja desni je srazmerna jačini prisutne infekcije. Kod pušača postoji paradoks – desni retko krvare a dubina džepova je velika)

3. Analiza rendgen snimka

opt snimak

Izražena parodontopatija na svim zubima, drastičan gubitak kosti

Uz klinički pregled, često je neophodno pogledati i rendgen snimke. Najčešće se preoporučuje da se uradi ortopan snimak ( snimak obe vilice, na njemu se vide svi zubi) ili ako je zapaljenje lokalizovano na par zuba, onda se uradi retroalveolarni snimak (tzv. mali snimak). Analizom snimka se proverava nivo kosti oko zuba. Kod dugotrajne i nelečene parodontopatije, nivo kosti oko zuba se progresivno smanjuje.

Analizom rendgen snimka i nakon kliničkog pregleda se određuje koji tip terapije parodontopatije je najbolji za pacijenta.

ra snimak

Kosa resorpcija kosti oko donjeg molara