Paste za izbeljivanje zuba mogu blago da izbele zube uklanjanjem površinskih mrlja nastalih pijenjem kafe ili pušenjem. Takođe se mogu koristiti nakon izbeljivanja zuba nekom od ordinacijskih metoda, kako bi se održali postignuti rezultati.
Za uklanjanje površinskih mrlja, paste za izbeljivanje zuba sadrže specijalne abrazivne čestice koje blago poliraju zub ili određena hemijska jedinjenja koja rastvaraju mrlje.
Neke paste za izbeljivanje zuba sadrže i pigmente (blue covarine) koji se prilepi za zub i stvara optičku iluziju da je zub belji odnosno manje žut.
Ako se koriste dva puta dnevno, potrebno je 2-6 nedelja da paste za izbeljivanje zuba učine da zubi izgledaju belji. One paste koje sadrže pigment taj efekat mogu da izazovu odmah.
Iako se smatra da je korištenje ovih pasti sigurno za svakodnevnu upotrebu, trebate se pridržavati preporuka proizviđača i ne koristiti ih preterano, jer dugotrajnom upotrebom mogu da oštete gleđ zuba.
Ono što treba da znate je da paste za izbeljivanje zuba ne mogu da promene prirodnu boju zuba ili da uklone mrlje ili obojenosti koje su dublje u zubu. Za takve promene je neophodno koristiti profesionalne proizvode za izbeljivanje zuba, a naša je preporuka izbeljivanje zuba pomoću folija i gela za izbeljivanje zuba,tzv. kućno-ordinacijsko izbeljivanje zuba.