Zubna protetika

Home/Zubna protetika

Bezmetalne (keramičke) krunice

Bezmetalne krunice su estetski najsavršenije nadoknade. Izrađene su od materijala koji u najvećoj mogućoj meri može da približi veštačku krunicu prirodnom zubu. Cirkonijum-dioksid i Litijum-disilikat su materijali koji su poslednjih nekoliko godina napravili istinsku revoluciju u stomatologiji. Prelamanje svetlosti i transparencija im je vrlo slična prirodnom zubu. Pored ovoga, ove materijale karakteriše i izuzetna mehanička otpornost koja je na nivou ranije korištenog metala.

Keramičke fasete

Fasete (ljuskice,veneers) su ultra tanke nadoknade (0.3-0.5mm) koje se lepe na prednju stranu zuba. Mogu se koristiti ukoliko je karijes samo u manjoj mjeri oštetio zub, ukoliko je zub napukao, ako želite smanjiti razmak između zuba ili se rešiti prebojenosti zuba. Takođe i blage nepravilnosti položaja zuba se mogu rešiti fasetama umesto fiksnog ortodontskog aparata. Pomoću faseta je moguće postići atraktivan, prirodan osmeh, sa poravnatim zubima i pravilnog oblika.

Prednosti faseta

  • Zahteva manje ili nikakvo brušenje zuba u odnosu na krunice

  • Minimalna mogućnost obojenja, gubitka boje ili sjaja

  • Traju duže u odnosu na kompozitne fasete

  • Nije potrebna upotreba anestezije prilikom pripreme zuba

Nedostaci faseta

  • Osetljivije su od krunica, jer pokrivaju samo prednji deo zuba

  • Mogućnost odlepljivanja od zuba

  • Teško je popraviti ako se faseta odlomi ili pukne

  • Nije indikovana kod svih tipova zagriza

Metalokeramičke krunice

Krunice (ili navlake, kako se još često nazivaju) se izrađuju u slučajevima kad je u većoj meri oštećen prirodni zub (usled karijesa ili preloma zuba), ili iz estetskih razloga (nezadovoljavajuća boja ili oblik zuba). Zub koji se nadograđuje potrebno je prethodno izbrusiti , kako bi se na njega mogla postaviti krunica. Nakon brušenja, uzima se otisak preostalog dela zuba prema kojemu se krunica izrađuje u laboratoriji. Za izradu jedne krunice potrebna su 3-5 dana, a u tom periodu pacijentu se stavlja privremena krunica. U završnoj fazi, krunica se cementira na brušeni zub i njihovim spajanjem zub poprima potpuno prirodan izgled.
Osim visoke izdržljivosti i odlične estetike, ove nadoknade su i finansijski povoljne pa predstavljaju i najčešći izbor pacijenata.

Metalokeramički mostovi

Most je nadoknada koja se sastoji od nekoliko spojenih krunica. Predstavlja izbor u slučajevima kada nedostaje jedan ili nekoliko zuba, pri čemu je bezubi prostor sa obe strane ograničen prirodnim zubima koji će se upotrebiti kao nosači mosta. Nosači mosta mogu biti prirodni zubi ili implantati. Most osim estetske ima i zdravstvenu funkciju, jer onemogućuje povlačenje zubnog mesa te pokretljivost susednih zubi. Priprema zuba za prihvaćanje mosta je slična pripremi zuba za pojedinačne krunice.

Mobilna protetika

Proteze delimo na totalne i parcijalne. Totalne proteze se izrađuju u slučaju potpune bezubosti (izgubljeni svi zubi), dok kod pacijenata koji su sačuvali određeni (manji) broj zuba, rešenje predstavljaju parcijalne proteze. Parcijalne proteze se vezuju za preostale zube pomoću kukica ili kopči, pri čemu parcijalna proteza može biti akrilatna ili skeletirana (poznata pod nazivom visil / wironit proteza). Parcijalna akrilatna proteza se izrađuje u potpunosti od materijala akrilata pa je kao takva manje izdržljiva od skeletirane. Zbog toga se danas ređe koristi, ali je njena prednost što je ekonomski pristupačnija. Parcijalna skeletirana (visil / wironit) proteza je kvalitetnije rešenje jer osim veće izdržljivosti (koju joj daje ugrađeni metalni skelet), pacijentu pruža i veći komfor zbog manje površine dela proteze koji se naslanja na meka tkiva (na nepce, podjezični predeo). Na taj način je smanjen osećaj stranog tela u ustima. Njena prednost je i pričvršćivanje za prirodne preostale zube pomoću preciznije izrađenih livenih kukica što obezbeđuje znatno bolju stabilnost u ustima. Umesto kukica, kao još bolja veza sa susednim zubima na skeletiranim protezama se mogu ugraditi i atečmeni (kopče). Atečmeni čvrsto i stabilno drže protezu u ustima, a skriveni su u delu proteze koji nije vidljiv spolja.